PODSUMOWANIE OPISU KARTY KUPIEC- dla potomnych
Treść karty która nie dawała mi spokoju brzmi:
+1$, kiedy zagrywasz kartę Srebrników "po raz pierwszy" w trakcie tej tury.
A w instrukcji jest tak:
Jeśli zagrał więcej niż jednego Kupca, każdy z nich przynosi mu +1$ po pierwszym zagraniu karty Srebrników. Jeśli jednak kilka razy zagrał Srebrniki, otrzymuje +1$ tylko za pierwsze zagranie.
Biorąc pod uwagę samą podstawkę to opis karty może być niezrozumiały bo: co to znaczy po raz pierwszy? A to kiedy można zagrać po raz drugi kartę Srebrników? Instrukcja nie udziela na to odpowiedzi przez co można kminić tak: acha muszę zagrać Srebrnika bo jak zagram najpierw Miedziaka a potem Srebrnika to nie dostanę +1$...itd.
UWAGA!!! Grając kartami z podstawki nie ma możliwości zagrania kilka razy Srebrników, bo zawsze zagrywasz je tylko i wyłącznie w fazie Zakupów!!! Czyli zawsze po raz pierwszy!
Czyli opis karty ..."po raz pierwszy"... jest bez sensu i powinien brzmieć np. tak (oczywiście biorąc po uwagę karty z podstawki!): +1$, jeśli w fazie zakupów zagrasz przynajmniej jednego Srebrnika."
ALE...
Treść karty ma sens jeśli weźmie się pod uwagę...dodatki do Dominiona! Aaaaa teraz to ma sens i na to zwrócił uwagę MORRIS podając przykład na podstawie karty Czarny Rynek czyli (trochę go zmodyfikowałem i mam nadzieję że dobrze to obczaiłem

):
1. Zagrywasz Kupca.
2. Zagrywasz Wioska.
3. Zagrywasz Czarny rynek. Otrzymujesz +$2.
4. Zagrywasz Srebrnika (po raz pierwszy), Miedziaka. Otrzymujesz $2+($1 za Kupca)+$1 = $4, co łącznie daje $6
5. Kupujesz jakąś kartę ze stosu Czarnego rynku (np. Kontrabandę).
6. Zagrywasz Kupca
7. Przechodzisz do fazy zakupu
8. Zagrywasz kolejnego Srebrnika (po raz drugi), Miedziaka. Otrzymujesz $2 + $1 = $3
I to jest przykład na to jak można zagrać kilka razy Srebrniki, ale z instrukcji z podstawki i z samego opisu karty się tego nie dowiesz, nawet czytając ze zrozumieniem
P.S. Jeśli coś pochrzaniłem proszę mnie poprawić.
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.