zndsznds pisze: ↑19 maja 2020, 13:31
Cześć wszystkim, zarejestrowałem się, ponieważ forum już nie można przeglądać bez rejestracji, a chciałem poczytać o Waszych wrażeniach na temat nowego rozszerzenia Czas Oblężenia. Graliście? Ja od dwóch dni rozgrywam kampanię i trochę trudno mi się połapać w zupełnie nowych zasadach, szczególnie nie mogę rozgryźć tych wszystkich miejsc, miejsc mapy, miejsc specjalnych, dzielnic, itp. Np. brak mi informacji, czy po przeszukaniu miejsca w danej dzielnicy trzeba odkryć tam nowe miejsce, żeby móc przeszukiwać w tej dzielnicy od nowa, czy takie miejsce już jest "nieprzeszukiwalne" do odwołania i nowego nie da się już odkryć. Kto wie, może po kilku rozgrywkach stanie się to jasne

Pozdrawiam!
Rozpocząłem także kampanie, ale ze względu że gramy z kumplem partia baardzo się przedłużyła. Na razie po 3 spotkaniach zrobiliśmy 2 rozdziały (I i IIA) mam nadzieję, że IIIA zrobimy w 1 posiedzenie.
Jeśli chodzi o miejsca to: jest 10
miejsc mapy - to te ponumerowane - takie centralne miejsca dzielnic - odkrywają się chyba tylko ze skryptów i mają rewers jak te z podstawki(bo po części są to te stare). Mają taką zaletę że mogą leżeć w nieograniczonej ilości do końca gry.
Miejsca specjalne mają inne rewersy - też wchodzą tylko ze skryptów i często nie można w nich przeszukiwać.
Miejsca to wszystkie karty z rewersem "miejsca" z pominięciem miejsc mapy - tworzą stos tam gdzie w podstawce.
Miejsca +
Miejsca specjalne mają tylko 3 sloty na których je ustawiasz. Jak odkrywasz czwarte musisz usunąć jedno z trzech dostępnych. Najlepiej nie usuwać specjalnych nim nie załatwisz tam tego co oferuje dane miejsce bo już tam nigdy nie wrócisz. W każdej dzielnicy możesz szukać
miejsc kosztuje to 6 kart. Najkorzystniej jest wysyłać 1 osobę na zwiad (szuka nowego miejsca 6kart + wraca z wodą 3karty za 3 porcje + ewentualne akcje rozejrzyj się po okolicy za 2 karty - sporadycznie coś wpadnie) Aby przeszukiwać musisz odrzucać z miejsc żeton przeszukania. Pojawiają się one razem z pojawieniem się miejsca i czasem po wydarzeniach/skryptach. 1 żeton za każde przeszukanie więc szkoda go marnować i na poszukiwanie powinna iść ekipa z większym udźwigiem i jak największą liczbą kart. Problemem może być to, że obie ekipy muszą iść do innych dzielnic.