This War of Mine - zasady, wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
MrAtrion
Has thanked: 97 times
Been thanked: 45 times

Re: This War of Mine

Post autor: MrAtrion »

Golfang pisze: 25 maja 2020, 10:20
Odi pisze: 25 maja 2020, 10:11 Ok, no to sam widzisz, że można :)
Ja wiem że można - pytałem tylko czy uważacie że jest sens tak robić w pierwszej turze - tracić 3 jedzenia żeby dostać 3 akcje - czyli raczej pytałem o doświadczenia z gry.
Za to pierwsze pytanie było o zasady gry - czyli o te STERTY co pytam - czy można w pierwszej akcji odkryć obie (czy pierwsza sterta zasłania drugą)?
Sterty, drzwi i kraty zawsze blokują dostęp. Patrz na mapkę w 2D. Jedna za drugą jest.

A co do karmienia, to chyba poziom głosu wieczorem nie ma takiego wielkiego znaczenia (zostaje faza wyprawy i obrony), więc wg mnie warto.
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 119 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Golfang pisze: 25 maja 2020, 09:23 Czy na samym początku na planszy podstawowej - możemy w pierwszej akcji (mamy 3 postacie więc wysyłamy je do 3 akcji równocześnie) przejść do obu stert i je przeszukać? Są dwie obok siebie bez żadnej innej przeszkody (gruz czy drzwi). Tylko pytanie czy jedna sterta blokuje dostęp do drugiej?
W sumie nigdy wcześniej nie pomyślałem o tym - zawsze grałem, że blokuje ale czy tak jest? Jak wy to rozgrywacie/rozumiecie?

Scenariusz podstawowy, mamy 3 postacie z głodem na poziomie 2. W schowku mamy 3 surowe mięsa. Można więc na samym początku zjeść wszystkie 3 mięsa, obniżyć poziom głodu do 0 postaciom, dzięki czemu mamy 3 akcje każdą postacią (zamiast 2). Rozumiem, że wieczorem w "porze karmienia" będę musiał dać im głód na 1. Jednak to i tak na kolejny dzień będę miał wszystkie dostępne akcje przynajmniej z głodu (bo raczej zmęczenie na pewno będzie).
No i pytanie - czy graliście tak? Warto w zamian za 3 akcje odpuścić jedno karmienie? Ja oczywiście przetestuję to - ale chciałem spytać o opinie.
Surowe mięso obniża poziom głodu o 1, a nie o 2, więc na początku możemy obniżyć głód do poziomu 1
Who is John Galt?
Posiadam
Golfang
Has thanked: 255 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Golfang »

Tomzaq pisze: 25 maja 2020, 12:31
Golfang pisze: 25 maja 2020, 09:23 Czy na samym początku na planszy podstawowej - możemy w pierwszej akcji (mamy 3 postacie więc wysyłamy je do 3 akcji równocześnie) przejść do obu stert i je przeszukać? Są dwie obok siebie bez żadnej innej przeszkody (gruz czy drzwi). Tylko pytanie czy jedna sterta blokuje dostęp do drugiej?
W sumie nigdy wcześniej nie pomyślałem o tym - zawsze grałem, że blokuje ale czy tak jest? Jak wy to rozgrywacie/rozumiecie?

Scenariusz podstawowy, mamy 3 postacie z głodem na poziomie 2. W schowku mamy 3 surowe mięsa. Można więc na samym początku zjeść wszystkie 3 mięsa, obniżyć poziom głodu do 0 postaciom, dzięki czemu mamy 3 akcje każdą postacią (zamiast 2). Rozumiem, że wieczorem w "porze karmienia" będę musiał dać im głód na 1. Jednak to i tak na kolejny dzień będę miał wszystkie dostępne akcje przynajmniej z głodu (bo raczej zmęczenie na pewno będzie).
No i pytanie - czy graliście tak? Warto w zamian za 3 akcje odpuścić jedno karmienie? Ja oczywiście przetestuję to - ale chciałem spytać o opinie.
Surowe mięso obniża poziom głodu o 1, a nie o 2, więc na początku możemy obniżyć głód do poziomu 1
ehh zgadza się... to źle sobie to wykombinowałem... to znaczy da radę zrobić te 3 akcje w pierwszej turze tylko nie wiem czy jest sens bo w drugiej turze znowu będziemy mieli głód 2.... trzeba to przemyśleć
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
zndsznds
Been thanked: 11 times

Post autor: zndsznds »

Golfang pisze: 25 maja 2020, 10:20Ja wiem że można - pytałem tylko czy uważacie że jest sens tak robić w pierwszej turze - tracić 3 jedzenia żeby dostać 3 akcje - czyli raczej pytałem o doświadczenia z gry.
Za to pierwsze pytanie było o zasady gry - czyli o te STERTY co pytam - czy można w pierwszej akcji odkryć obie (czy pierwsza sterta zasłania drugą)?
MrAtrion pisze: 25 maja 2020, 10:44 Sterty, drzwi i kraty zawsze blokują dostęp. Patrz na mapkę w 2D. Jedna za drugą jest.

A co do karmienia, to chyba poziom głosu wieczorem nie ma takiego wielkiego znaczenia (zostaje faza wyprawy i obrony), więc wg mnie warto.
O to jest ciekawe ze stertami. Ja nigdy nie uważałem, że sterta cokolwiek blokuje, bo nigdzie nie widziałem takiego opisu :) Ale kto wie, może nie mam racji. Może gdzieś jest to wyraźnie napisane?

A co do karmienia, to zawsze jest pokusa, żeby zjeść wcześniej i odblokować akcję. Ale ja uzależniam decyzję od konkretnej sytuacji - czasem zaczyna się z dodatkowym sprzętem, czasem można coś odkryć w schronieniu do jedzenia, czasem mamy odkryte miejsce z handlem i wiemy, że tam pójdziemy, itp. Czasem daję jeść jednej postaci, żeby odkryć meble, jeżeli akurat radośnie czekają :)
Golfang

zndsznds pisze: 25 maja 2020, 15:35
Golfang pisze: 25 maja 2020, 10:20Ja wiem że można - pytałem tylko czy uważacie że jest sens tak robić w pierwszej turze - tracić 3 jedzenia żeby dostać 3 akcje - czyli raczej pytałem o doświadczenia z gry.
MrAtrion pisze: 25 maja 2020, 10:44 Sterty, drzwi i kraty zawsze blokują dostęp. Patrz na mapkę w 2D. Jedna za drugą jest.

O to jest ciekawe ze stertami. Ja nigdy nie uważałem, że sterta cokolwiek blokuje, bo nigdzie nie widziałem takiego opisu :) Ale kto wie, może nie mam racji. Może gdzieś jest to wyraźnie napisane?

A co do karmienia, to zawsze jest pokusa, żeby zjeść wcześniej i odblokować akcję. Ale ja uzależniam decyzję od konkretnej sytuacji - czasem zaczyna się z dodatkowym sprzętem, czasem można coś odkryć w schronieniu do jedzenia, czasem mamy odkryte miejsce z handlem i wiemy, że tam pójdziemy, itp. Czasem daję jeść jednej postaci, żeby odkryć meble, jeżeli akurat radośnie czekają :)
W instrukcji jest podane że drzwi, kraty i gruz blokują - nigdzie nie jest podane, że sterta blokuje...

Kolejna sprawa czy trzeba górę odblokować aby dostać się na balkon i tworzyć konstrukcje?
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
zndsznds

Golfang pisze: 25 maja 2020, 18:21Kolejna sprawa czy trzeba górę odblokować aby dostać się na balkon i tworzyć konstrukcje?
Z chęcią bym Ci pomógł, ale nie do końca rozumiem :) Czy piszesz o zaawansowanej stronie planszy? Jeżeli tak - co masz na myśli pisząc "góra" i "balkon"? Wczoraj zerknąłem na planszę i nie wiem, o co chodzi. Być może pomoże Ci spojrzenie na arkusz archiwum - tam jest rozrysowane schronienie z wszystkimi "przejściami" i widać przejrzyście, jakie pomieszczenie wymaga "odblokowania" poprzedniego :)
Awatar użytkownika
Tomzaq

zndsznds pisze: 27 maja 2020, 10:39
Golfang pisze: 25 maja 2020, 18:21Kolejna sprawa czy trzeba górę odblokować aby dostać się na balkon i tworzyć konstrukcje?
Z chęcią bym Ci pomógł, ale nie do końca rozumiem :) Czy piszesz o zaawansowanej stronie planszy? Jeżeli tak - co masz na myśli pisząc "góra" i "balkon"? Wczoraj zerknąłem na planszę i nie wiem, o co chodzi. Być może pomoże Ci spojrzenie na arkusz archiwum - tam jest rozrysowane schronienie z wszystkimi "przejściami" i widać przejrzyście, jakie pomieszczenie wymaga "odblokowania" poprzedniego :)
Chyba chodzi o to, czy trzeba ściągnąć gruz z dachu żeby odblokować pole akcji, które pozwala budować sprzęty? Też właściwie się nad tym zastanawiam, czy to pole jest aktywne od początku rozgrywki? Chodzi oczywiście o zaawansowaną stronę planszy.
Na razie zagrałem raz na tej planszy i budowałem sprzęty bez odgruzowywania dachu. Ale czy to było dobrze? Nie jestem pewien.
Who is John Galt?
Posiadam
Golfang

Tomzaq pisze: 27 maja 2020, 11:00
zndsznds pisze: 27 maja 2020, 10:39
Chyba chodzi o to, czy trzeba ściągnąć gruz z dachu żeby odblokować pole akcji, które pozwala budować sprzęty? Też właściwie się nad tym zastanawiam, czy to pole jest aktywne od początku rozgrywki? Chodzi oczywiście o zaawansowaną stronę planszy.
Na razie zagrałem raz na tej planszy i budowałem sprzęty bez odgruzowywania dachu. Ale czy to było dobrze? Nie jestem pewien.
Nie - chodzi mi o podstawową stronę planszy.
mamy piwnice + parter + 1 piętro + 2 piętro, Pole na którym jest możliwość konstruowania jest na balkonie. Żeby dostać się na drugie piętro trzeba odsypać gruz + otworzyć drzwi i dostaje się dostęp do mebli - i dopiero obok tych mebli (z ich prawej strony) jest pole z konstruowaniem.
No i teraz moje pytanie czy żeby móc konstruować przedmioty w domu - trzeba to najpierw zrobić? (np czy w pierwszy dzień gry podstawowej można zbudować łóżko?czy też cokolwiek innego na co nam pozwalają zasoby)
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Tomzaq

Na stronie podstawowej to pole jest czynne od razu.
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
zndsznds

Golfang pisze: 27 maja 2020, 11:18Nie - chodzi mi o podstawową stronę planszy.
mamy piwnice + parter + 1 piętro + 2 piętro, Pole na którym jest możliwość konstruowania jest na balkonie. Żeby dostać się na drugie piętro trzeba odsypać gruz + otworzyć drzwi i dostaje się dostęp do mebli - i dopiero obok tych mebli (z ich prawej strony) jest pole z konstruowaniem.
No i teraz moje pytanie czy żeby móc konstruować przedmioty w domu - trzeba to najpierw zrobić? (np czy w pierwszy dzień gry podstawowej można zbudować łóżko?czy też cokolwiek innego na co nam pozwalają zasoby)
Dobra, już wiem, o co chodzi :) To jest tylko umowna lokalizacja akcji "obok" schronienia (pewnie dlatego, że nie jest przypisana do konkretnego miejsca), nie jest zablokowana, można budować od razu. Gdzieś jest to chyba napisane, prawdopodobnie w FAQu w księdze skryptów.
Major88PL

Re: This War of Mine: The Board Game (M. Oracz, J. Wiśniewski)

Post autor: Major88PL »

Jeśli moje postacie mają rany na poziomie 3, to nie mają żadnej dostępnej akcji. W tym wypadku mogę przydzielić je na wartę, albo wyprawę? Bo akcje odnoszą się tylko do fazy dnia chyba? Dobrze myślę?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem w trakcie rozgrywki i nie wiem jak to ugryźć. :(
Golfang

Re: This War of Mine: The Board Game (M. Oracz, J. Wiśniewski)

Major88PL pisze: 15 cze 2020, 17:00 Jeśli moje postacie mają rany na poziomie 3, to nie mają żadnej dostępnej akcji. W tym wypadku mogę przydzielić je na wartę, albo wyprawę? Bo akcje odnoszą się tylko do fazy dnia chyba? Dobrze myślę?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem w trakcie rozgrywki i nie wiem jak to ugryźć. :(
Tak - ale jeśli postawisz osobę ze zmęczeniem 3 na warcie dostanie +1 zmęczenia i musisz przeczytać epilog zmęczenia...
----------------
10% flamberg.com.pl
Istvan
Has thanked: 11 times

Re: This War of Mine - zasady, wątpliwości

Post autor: Istvan »

Dzień dobry!

Mam pytania odnośnie walki:
1)
załóżmy, że w walce uczestniczą 4 osoby: wróg ze strzelbą i wróg walczący wręcz / moja postać z pistoletem i moja postać z siekierą (lub nożem).

Najpierw rozstrzygam broń palną, to jasne; ale co potem? czy dalej w tej samej rundzie rozstrzygam siekierę i walkę wręcz (równocześnie)? Czy rozstrzygam broń palną aż do skutku, w kolejnych rundach: eliminacji przeciwników lub braku amunicji? I dopiero po wyczerpaniu amunicji, jeśli ktos przeżyje walkę na broń palną, przechodzę do walki wręcz/walki z użyciem siekiery (noża)?
2)
jeśli na kości wroga walczącego bronią palną wyrzucę brak amunicji, przechodzi on do kategorii "bez broni" i musi dalej walczyć wręcz. Ale włącza się do walki w tej samej rundzie, w której wyrzucił brak amunicji, czy dopiero w kolejnej?
3)
jesli na kości wroga ze strzelbą wypadnie "eliminacja celu", wówczas muszę wybrac jedną z moich postaci, która natychmiast ginie?

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zndsznds

Istvan pisze: 07 lip 2020, 14:221)
załóżmy, że w walce uczestniczą 4 osoby: wróg ze strzelbą i wróg walczący wręcz / moja postać z pistoletem i moja postać z siekierą (lub nożem).

Najpierw rozstrzygam broń palną, to jasne; ale co potem? czy dalej w tej samej rundzie rozstrzygam siekierę i walkę wręcz (równocześnie)? Czy rozstrzygam broń palną aż do skutku, w kolejnych rundach: eliminacji przeciwników lub braku amunicji? I dopiero po wyczerpaniu amunicji, jeśli ktos przeżyje walkę na broń palną, przechodzę do walki wręcz/walki z użyciem siekiery (noża)?
Tak, w jednej rundzie każda postać ma po jednym rzucie. No chyba że po rzutach czerwoną kostką już nikt nie przeżył :) Najpierw rozpatrujemy czerwoną kostkę, potem żółtą, a na końcu szarą.
Istvan pisze: 07 lip 2020, 14:222)
jeśli na kości wroga walczącego bronią palną wyrzucę brak amunicji, przechodzi on do kategorii "bez broni" i musi dalej walczyć wręcz. Ale włącza się do walki w tej samej rundzie, w której wyrzucił brak amunicji, czy dopiero w kolejnej?
Tak jak pisałem wyżej, każdy ma jeden rzut kostką w danej rundzie, więc po rzucie czerwoną kostką postać już w tej samej rundzie nie walczy.
Istvan pisze: 07 lip 2020, 14:223)
jesli na kości wroga ze strzelbą wypadnie "eliminacja celu", wówczas muszę wybrac jedną z moich postaci, która natychmiast ginie?
No niestety tak :) Dlatego wolę unikać walki jak tylko się da.
Matti_C
Has thanked: 1 time

Post autor: Matti_C »

zndsznds pisze: 19 maja 2020, 13:31 Cześć wszystkim, zarejestrowałem się, ponieważ forum już nie można przeglądać bez rejestracji, a chciałem poczytać o Waszych wrażeniach na temat nowego rozszerzenia Czas Oblężenia. Graliście? Ja od dwóch dni rozgrywam kampanię i trochę trudno mi się połapać w zupełnie nowych zasadach, szczególnie nie mogę rozgryźć tych wszystkich miejsc, miejsc mapy, miejsc specjalnych, dzielnic, itp. Np. brak mi informacji, czy po przeszukaniu miejsca w danej dzielnicy trzeba odkryć tam nowe miejsce, żeby móc przeszukiwać w tej dzielnicy od nowa, czy takie miejsce już jest "nieprzeszukiwalne" do odwołania i nowego nie da się już odkryć. Kto wie, może po kilku rozgrywkach stanie się to jasne :) Pozdrawiam!
Rozpocząłem także kampanie, ale ze względu że gramy z kumplem partia baardzo się przedłużyła. Na razie po 3 spotkaniach zrobiliśmy 2 rozdziały (I i IIA) mam nadzieję, że IIIA zrobimy w 1 posiedzenie.

Jeśli chodzi o miejsca to: jest 10 miejsc mapy - to te ponumerowane - takie centralne miejsca dzielnic - odkrywają się chyba tylko ze skryptów i mają rewers jak te z podstawki(bo po części są to te stare). Mają taką zaletę że mogą leżeć w nieograniczonej ilości do końca gry.
Miejsca specjalne mają inne rewersy - też wchodzą tylko ze skryptów i często nie można w nich przeszukiwać.
Miejsca to wszystkie karty z rewersem "miejsca" z pominięciem miejsc mapy - tworzą stos tam gdzie w podstawce.
Miejsca + Miejsca specjalne mają tylko 3 sloty na których je ustawiasz. Jak odkrywasz czwarte musisz usunąć jedno z trzech dostępnych. Najlepiej nie usuwać specjalnych nim nie załatwisz tam tego co oferuje dane miejsce bo już tam nigdy nie wrócisz. W każdej dzielnicy możesz szukać miejsc kosztuje to 6 kart. Najkorzystniej jest wysyłać 1 osobę na zwiad (szuka nowego miejsca 6kart + wraca z wodą 3karty za 3 porcje + ewentualne akcje rozejrzyj się po okolicy za 2 karty - sporadycznie coś wpadnie) Aby przeszukiwać musisz odrzucać z miejsc żeton przeszukania. Pojawiają się one razem z pojawieniem się miejsca i czasem po wydarzeniach/skryptach. 1 żeton za każde przeszukanie więc szkoda go marnować i na poszukiwanie powinna iść ekipa z większym udźwigiem i jak największą liczbą kart. Problemem może być to, że obie ekipy muszą iść do innych dzielnic.
Dhel
Has thanked: 611 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Dhel »

W końcu kupiłem tą grę by sprawdzić o co tyle szumu, no i okazało się że gra jest naprawdę fajna, ale bardzo trudna i brutalna.
Aaa i nie robi się tak jak ja :D :
Spoiler:
Awatar użytkownika
Erni
Has thanked: 69 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Erni »

Czy łopatę należy odrzucić do pudełka po usunięciu Resztek gruzu?
Czy piłę należy odrzucić do pudełka po przepiłowaniu krat?
Awatar użytkownika
szutek
Has thanked: 17 times
Been thanked: 34 times

Post autor: szutek »

Nie, odrzucasz tylko wytrych co wprost wynika z opisu akcji.
Matti_C

Post autor: Matti_C »

Aby usunąć gruz trzeba przekopać postacią z łopatą 2x lub dwoma postaciami 2x. Czy można mając 2 postaci i 2 łopaty puścić je na ten sam gruz by go od razu usunąć?
Awatar użytkownika
szutek
Has thanked: 17 times
Been thanked: 34 times

Post autor: szutek »

Nie. Jedną akcją możesz usunąć jeden „poziom” gruzu robiąc to albo jednym ludzikiem z łopatą albo dwoma ludzikami.
Awatar użytkownika
Erni
Has thanked: 69 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Erni »

szutek pisze: 28 wrz 2020, 21:36 Nie, odrzucasz tylko wytrych co wprost wynika z opisu akcji.
Wytrych po udanym otwarciu drzwi należy odrzucić do schowka czy do pudełka?
Golfang

Erni pisze: 29 wrz 2020, 19:47
szutek pisze: 28 wrz 2020, 21:36 Nie, odrzucasz tylko wytrych co wprost wynika z opisu akcji.
Wytrych po udanym otwarciu drzwi należy odrzucić do schowka czy do pudełka?
Do pudełka - będziesz go mógł ponownie zdobyć później
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
Tomzaq

Po otwarciu drzwi wytrych się psuje. Do pudła
Who is John Galt?
Posiadam
Hh453
Been thanked: 1 time

Post autor: Hh453 »

Hej, na bgg ściągnąłem takji skrócony opis zasad po polsku, i jest tam napisane:
Jeśli postać nie ma żadnej czarnej kropki na żeton ach
stanu MOŻE wykonać 4tą akcję. Podnieś poziom
zmęczenia postaci o 2.
 Postać może użyć 1 akcji aby przenieść zbudowane
USPRAWNIENIE na wolne pole.
 Postać może użyć 1 akcji aby odrzucić USPRAWNIENIE i
odzyskać potrzebne do j ego budowy surowce.
I tu pytanie skąd to wiadomo, nigdzie ani w instrukcji ani w FAQ nie ma tych zasad?
Awatar użytkownika
Edwardo
Has thanked: 32 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Edwardo »

Hh453 pisze: 30 wrz 2020, 12:20 Hej, na bgg ściągnąłem takji skrócony opis zasad po polsku, i jest tam napisane:
Jeśli postać nie ma żadnej czarnej kropki na żeton ach
stanu MOŻE wykonać 4tą akcję. Podnieś poziom
zmęczenia postaci o 2.
 Postać może użyć 1 akcji aby przenieść zbudowane
USPRAWNIENIE na wolne pole.
 Postać może użyć 1 akcji aby odrzucić USPRAWNIENIE i
odzyskać potrzebne do j ego budowy surowce.
I tu pytanie skąd to wiadomo, nigdzie ani w instrukcji ani w FAQ nie ma tych zasad?
To są ukryte zasady, które są w księdze skryptów. Jak to mawiają: "szukajcie a znajdziecie".
Ps. Takich ukrytych zasad jest więcej ;)
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
ODPOWIEDZ