Last Aurora (Mauro Chiabotto)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Atk
Has thanked: 552 times
Been thanked: 341 times

Re: Neuroshima Last Aurora (Mauro Chiabotto)

Post autor: Atk »

Zdaje mi się, że na początku zawsze tak jest. Czym więcej gier rozerwanych, tym rzadziej nie będziecie dojeżdżać.

Mamy z ekipa trochę gier i zastanawiam się kiedy się zdążyło, że nikt nie dojechał. Chyba tylko wtedy kiedy dla kogoś nie było to opłacalne i robił tak, żeby się nikomu nie udało. Niestety szybko to można dopatrzeć i się przygotować na ten rodzaj pkt (wszyscy na masę naprawiają konwój)
dwaduzepe
Has thanked: 124 times
Been thanked: 255 times

Post autor: dwaduzepe »

Jest jakis blad na kartach przyczep - orientuje sie ktos w temacie?
pioter123
Has thanked: 48 times
Been thanked: 10 times

Post autor: pioter123 »

Moze chodzi o blad na karcie opancerzonej przyczepy kempingowej, ktora nie ma... pancerza. Z kolei pancerz ma zwykla przyczepa kempingowa :roll:
kto
Has thanked: 29 times
Been thanked: 4 times

Post autor: kto »

A to nie jest tak, że opancerzona przyczepa jest "z natury" opancerzona, pancerz nie zajmuje miejsca i dzięki temu ma większą pojemność (3 miejsca), a zwykła jest prowizorycznie obita jakimiś blachami, które zajmują jedno miejsce, a wolne są tylko dwa? Gdyby ikona pancerza była na opancerzonej przyczepie, to byłaby ona gorsza (mniej pojemna) niż zwykła. Nie grałem jeszcze, więc może czegoś nie łapię, ale wbrew pozorom obecne oznaczenia (a przez to pojemności) przyczep wydają mi się poprawne i logiczne.
sako77
Has thanked: 138 times
Been thanked: 5 times

Post autor: sako77 »

Lothrain pisze: 29 gru 2020, 11:06 Daję Last Aurorze tytuł Kasztana Półrocza i solennie obiecuję więcej w to nie grać. Szkoda czasu.
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Po tych wyżej wymienionych "wadach" które ja jednak uznam za zalety, kupuję LAST AURORA z dodatkiem 😁
Dzięki raz jeszcze 👍😉
dwaduzepe

Dla mnie Last Aurore zabil ,,system walki'' z przeciwnikami. Czegos tak beznadziejnego dawno nie widzialem. Gra by sie bronila, gdyby nie to.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 657 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

Dlatego trzeba wprowadzić zasadę, że trofeum zgarnia gracz, który zadał najwięcej obrażeń. Przy remisie wygrywa ten, który zadał pierwsze obrażenie. I oczywiście gra z dodatkiem Moloch :)
dwaduzepe

RUNner pisze: 11 paź 2021, 12:48 Dlatego trzeba wprowadzić zasadę, że trofeum zgarnia gracz, który zadał najwięcej obrażeń. Przy remisie wygrywa ten, który zadał pierwsze obrażenie. I oczywiście gra z dodatkiem Moloch :)
Mam ten problem, ze nie lubie home rule'owac gier i gram w to co wyciagne z pudelka, w takiej formie jaka wymyslil tworca albo gra wypada z kolekcji. Last Aurora wyleciala przez te walki.
Awatar użytkownika
RUNner

Też nie lubię zasad domowych, ale robię czasem wyjątki. LA jest takim przykładem, bo gra ogólnie jest całkiem klimatycznym wyścigiem postapo. Neuroshimy tutaj niewiele, ale dla mnie akurat żadna wada.
Isandri
Has thanked: 2 times

Post autor: Isandri »

Jako fan postapo i mroźnych klimatów, zakupiłam sobie Last aurorę w ramach prezentu urodzinowego jeszcze w lipcu, i dopiero wczoraj zagrałam w grę ze swoim szwagrem - i dla mnie rewelacja. Gra nie jest przesadnie długa, są emocje, trochę się ścigamy o zasoby, a trochę o pozycję na planszy. Kupiłam za 80pln na promocji nówkę sztukę, w tej cenie dostałam dobrze wykonane komponenty i naprawdę ładną grę - jestem mega zadowolona. I nie przeszkadza mi, że nie udało nam się zdążyć dotrzeć do Aurory, chociaż było blisko. Na pewno będę tą grę wciskać ludziom, bo w sumie jest to lekka i przyjemna rozgrywka, gdzie mozna sobie nawzajem trochę zrobić pod górkę :)
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 903 times
Been thanked: 1467 times

Post autor: ave.crux »

Czy ktoś grał w Last Aurorę z najnowszym dodatkiem i może się wypowiedzieć na ten temat?

Grałem w to 2 razy i całkiem mi się spodobało, ale mocno przeszkadzał mi fakt, że:
- wiedziałem jaki przeciwnik dojdzie w każdej z faz
- system przyznawania nagród za zabicie przeciwnika

Jak to wygląda wraz z lodową stalą?
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
RUNner

System nagród to największy minus tej gry. My stosujemy homerula, że nagroda trafia do tego, który zadał najwięcej obrażeń. Przy remisie wygrywa ten, który pierwszy zadał obrażenia. Można też spróbować opcji, że przy remisie nagrodę zgarnia ten, kto zadał ostateczny cios. Cokolwiek innego będzie lepsze niż oryginalna zasada.
Atk

ave.crux pisze: 04 wrz 2022, 12:32 Czy ktoś grał w Last Aurorę z najnowszym dodatkiem i może się wypowiedzieć na ten temat?

Grałem w to 2 razy i całkiem mi się spodobało, ale mocno przeszkadzał mi fakt, że:

Grałem ostatnio z ziomkiem i pod względem nagród nic się nie zmieniło.
Za to asymetryczne frakcje robią robotę, zmieniają nastawienie danego gracza, bo każdego interesuje coś innego. Nowe karty eksploatacji w postaci nowych przyczep, ciężarówek itp też są spoko. Udało mi się za w jednym podejściu zbić 2 wrogów na 3-4 (4hp z nowymi tarczami) nie było co zbierać, tak mi się combo ułożyło. Kumpel nawet nie zdążył strzału oddać do żadnego wroga. Ogółem kilka modłów do wprowadzenia. Nie graliśmy tylko z tym fabularnym.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 903 times
Been thanked: 1467 times

Post autor: ave.crux »

Atk pisze: 11 wrz 2022, 09:39
ave.crux pisze: 04 wrz 2022, 12:32 Czy ktoś grał w Last Aurorę z najnowszym dodatkiem i może się wypowiedzieć na ten temat?

Za to asymetryczne frakcje robią robotę, zmieniają nastawienie danego gracza, bo każdego interesuje coś innego. Nowe karty eksploatacji w postaci nowych przyczep, ciężarówek itp też są spoko. Udało mi się za w jednym podejściu zbić 2 wrogów na 3-4 (4hp z nowymi tarczami) nie było co zbierać, tak mi się combo ułożyło. Kumpel nawet nie zdążył strzału oddać do żadnego wroga. Ogółem kilka modłów do wprowadzenia. Nie graliśmy tylko z tym fabularnym.
No nic, z racji tego że często zgadzam się z twoim zdaniem na forum to ma kobieta będzie do ciebie uderzać za mój kolejny wydatek planszowy.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Atk

ave.crux pisze: 11 wrz 2022, 10:28
Atk pisze: 11 wrz 2022, 09:39

No nic, z racji tego że często zgadzam się z twoim zdaniem na forum to ma kobieta będzie do ciebie uderzać za mój kolejny wydatek planszowy.
Cieszyć się tylko, że gra nie kosztuje tyle co Lacerda 😂
Awatar użytkownika
Portal Games
Has thanked: 33 times
Been thanked: 421 times
Kontakt:

Post autor: Portal Games »

Last Aurora wprost z koła podbiegunowego! Zdjęcie wysłał Planszówkowy Polarnik, dziękujemy :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Marooned
Has thanked: 20 times
Been thanked: 22 times

Post autor: Marooned »

Portal Games pisze: 13 lut 2023, 00:32 Obrazek
Link do Dropboxa wygasł albo ktoś usunął plik. 401.

Tak czy siak, czy ktoś gdzieś może przetłumaczył karty ról dostępne jedynie dla wspieraczy? Mam podstawkę, Athenę (Molocha) i Lodową stal i fajnie byłoby dodać do tego wspomniane karty by mieć komplet. Jak wyczytałem, nie były one dostępne nigdzie indziej, ale w komentarzach padały właśnie sugestie by sobie je samemu wydrukować - więc pomyślałem, że może ktoś je fajnie przetłumaczył na nasz język (dużo tekstu tam nie ma, wiadomo, można samemu, ale nie ma co wyważać otwartych drzwi, jeśli temat już gdzieś ogarnięty).
Awatar użytkownika
zuroslawski
Has thanked: 15 times

Re: Last Aurora (Mauro Chiabotto)

Post autor: zuroslawski »

Hej, mam pytanie do tych co posiadaja mate do Last Aurory ? Czy warto zakupic czy jest to raczej zbedny bajer ?

Drugie pytanie dla tych co posiadaja dodatki: ktory dodatek warto dokupic i czy jest to rowniez must have. Wiele czytalem ze Lodowa Stal poprawia to co nie do konca dzialalo w podstawce, jednak prosilbym o jakas opinie.
Awatar użytkownika
Vallarr
Has thanked: 51 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Vallarr »

Mata jest... poprawna. Cienka, ale to ułatwia przechowywanie, więc nie boli. Trochę mniej wyraźna niż plansza, ale nie oszukujmy się - mapa A na niej będzie często przykrywana przez dwie bardziej zaawansowane i tak. Rozplanowana całkiem spoko, jest wszystko co trzeba - może jedynie trochę mało miejsca na surowce w wyznaczonym prostokącie, ale da się z tym żyć.
Jak ktoś lubi maty, to polubi i tę - aczkolwiek odkryłem, ze na moim stole o szerokości 150cm - po rozłożeniu maty miejsca na bokach LEDWIE starcza na planszetki graczy i konwoje, trzeba się mieścić pod matą. Ja mam wąski stół i się nie mieszczę pod :<

W dodatek zagrałem i dwa moduły z drugiego. Są... ok. Robią to, co obiecują, dają świeżość, nowe karty, nowe mechaniki, asymetryczność... ale to nadal całkowicie ta sama gra, z tymi samymi cechami (dla niektórych - wadami) jak bardzo, bardzo, bardzo wąska liczba kart wrogów i nagród, po pierwszej grze już wiesz, co tam jest i np że druga nagroda tego tieru nie jest warta brania amunicji, albo właśnie jest i bardzo chcesz strzelać. Mnie to nie boli, ale chyba większość uznaje to za wadę, a nie mam wrażenia, że gra jest aż tak matematycznie policzona, że większa pula wrogów/nagród z lekko innymi cechami by coś popsuła, także raczej zmarnowana szansa.
Ot, dla fanów bardzo spoko, dla nikogo innego odbioru gry nie zmienią.
gabens29
Has thanked: 289 times
Been thanked: 14 times

Post autor: gabens29 »

Na KS dwa dodatki, mroźna kraina i piaski pustyni, wersja PL. Dodatkowo jakieś upgrade

https://gamefound.com/en/projects/pendr ... -firelands
elpormyko
Has thanked: 20 times

Post autor: elpormyko »

gabens29 pisze: 26 lis 2024, 10:32 Na KS dwa dodatki, mroźna kraina i piaski pustyni, wersja PL. Dodatkowo jakieś upgrade

Nawet się przez chwilę zastanawiałem nad upgrade packiem ale przesyłka (€20) zabija cenę :roll:
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 297 times
Been thanked: 137 times

Post autor: scraber »

gabens29 pisze: 26 lis 2024, 10:32 Na KS dwa dodatki, mroźna kraina i piaski pustyni, wersja PL. Dodatkowo jakieś upgrade

Tylko Frostland nie jest w wersji PL.
Upgrade do niego już tak.
Awatar użytkownika
Vallarr
Has thanked: 51 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Vallarr »

Mi to wszystko się nawet podoba, tylko ten shipping... wiadomo może czy ktoś ( ;) ) to po polsku wyda, głównie upgrade pack? Ewentualnie gdzieś jakaś zbiorówka, bo sam nie znalazłem na forum? :)
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

Gadajcie z wydawcą. Przy pierwszym KS mieliśmy bardzo dobre warunki.
popkorn
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: popkorn »

Na gamefound jest teraz jakas "poprawiona" wersja ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym upgrade. Czy jest jakaś możliwość kupna tej nowszej wersji w polskiej wersji językowej bez konieczności posiadania starej? Jak to dokładnie dziala?
ODPOWIEDZ